nieuws

Leeuwarder veemarkt weer open

Horeca

Klokslag negen uur ging dinsdagochtend de veemarkt van Leeuwarden na vijf maanden sluiting als gevolg van de mond- en klauwzeercrisis weer open. Door het kopen van een kalf gaf wethouder A. Brok van Leeuwarden het startsein voor de kalverenhandel.

Een half uur voor het begin van de handel schatte de marktmeester dat er zo’n 2000 kalveren aangevoerd waren. Dit komt overeen met het aantal dat voor de sluiting van de markt wekelijks werd aangeboden. De sfeer op de markt was uitgelaten. Veel handelaren zagen elkaar sinds 18 februari weer voor het eerst.

Om te voldoen aan de eisen van minister Brinkhorst (Landbouw) investeerden de gemeente Leeuwarden en de provincie Friesland de afgelopen twee weken drie ton in de markt. Zo is een vernieuwd ontsmettingssysteem aangelegd. Om de hygiëne te waarborgen moeten bezoekers en handelaren een stofjas aan en mogen ze alleen met rubberen laarzen de hal in.

De veemarkten in Leiden en Zwolle gaan voorlopig nog niet open. Zij willen de uitkomst afwachten van het kort geding waarmee de gezamenlijke veemarkten minister Brinkhorst willen dwingen de soepeler Europese regels toe te passen. Het is nog niet duidelijk wanneer dat kort geding dient.

Reageer op dit artikel