nieuws

Caissières massaal op euro-training

Horeca

Een massale training moet caissières leren rekenen met Europees geld, zodat het wisselen van knisperende eurobiljetten vanaf januari 2002 geen getuur in kassalades oplevert. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) wil met de training voorkomen dat invoering van het eurogeld eindeloze rijen voor de kassa oplevert.

De 200.000 supermarktmedewerkers oefenen met een soort euro-Monopoly. Het CBL heeft ruim 30.000 speciale spellen, genaamd ‘Europlayer’, verspreid onder de circa 5000 supermarkten in Nederland. ‘Na het spelen van Europlayer moet een kassamedewerker in zijn slaap nog wisselgeld in euro’s terug kunnen geven’, verklaart een zegsman van het CBL. Nu duurt het afrekenen van een mandje boodschappen gemiddeld 80 seconden. Dat is zonder het wachten in de rij en het scannen van de spullen.

Na invoering van de euro kost boodschappen betalen meer tijd. Als de klant met guldens betaalt, duurt afrekenen 30 seconden langer. De caissière moet de guldens apart opbergen omdat de lade gevuld is met euro’s. Als de klant met euro’s betaalt, duurt de transactie 10 seconde langer. Ook minister Zalm van Financiën en topman Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) krijgen van het CBL een Europlayer.

Reageer op dit artikel