nieuws

Eerste boomstammen-restaurant in Nederland

Horeca

Ruim twee kilometer Duits boomstamhout is nodig om het eerste Canadees getinte boomstammenrestaurant van Nederland te bouwen. Het etablissement komt aan de N34 bij Hardenberg te liggen. Het is een initiatief van Jan en Gerdien Hofsink, de uitbaters van restaurant Heemse in Hardenberg. Eind maart opent de bijzondere, drie miljoen kostende eetgelegenheid de deuren.

‘We moeten weg uit het huidige restaurant omdat de weg waaraan we zitten wordt verdubbeld’, licht Jan Hofsink (39) de reden voor de nieuwbouw toe. ‘Vervolgens ga je zitten denken: wat zou een ludiek idee zijn voor een nieuw restaurant? Na een stevige borrel met mijn broers kwamen we op het idee voor een restaurant op basis van de Canadese log homes.’ Hofsink werkte als zestienjarige in Canada en heeft veel familie in dat land. Hij kent de uitstraling van de grote, sfeervolle, houten gebouwen daar en raakte dan ook meteen enthousiast. ‘Zoiets kennen we hier niet.’

Na overleg met een volgens Hofsink uitstekend meewerkende gemeente Hardenberg, reisde de restauranthouder met zijn vrouw Gerdien (37) drie jaar geleden af naar Canada om een geschikte houtleverancier te zoeken. Uiteindelijk bleek het Canadese hout te duur. Na het nodige zoekwerk belandde het echtpaar bij een houtbedrijf uit het Zwarte Woud in Duitsland. Dat zaagde de tien tot achttien meter lange boomstammen op maat en bouwde het restaurant op het bedrijfsterrein alvast op. Vervolgens ging het hout als bouwpakket naar Hardenberg waar de nieuwbouw nu in volle gang is.

Hofsink is tijdens de bouw overspoeld met reacties. ‘Iedereen is enthousiast en iedere zondag staan hordes mensen te kijken.’ De uitbater wijst op de grote centrale boom van tien meter die het hart vormt van het restaurant. ‘Op deze stam komt het dak te rusten dat een parapluvorm krijgt. Ook het interieur wordt grotendeels uit hout vervaardigd.’ Het restaurant biedt bij oplevering plaats aan 250 personen. Het eetgedeelte telt twee open verdiepingen. Verder bestaat het boomstammenrestaurant uit een café en een feestzaal. De gasten kijken via een opendakverbinding door een glazen dak naar buiten. Alles ademt een Canadese sfeer, vindt Hofsink. ‘Maar de keuken blijft oer-Hollands’, lacht hij. ‘We vullen het menu alleen aan met ecologisch bizonvlees en met op cederhout klaargemaakte zalm.’

Reageer op dit artikel