nieuws

Elektronisch zakendoen risicovol

Horeca

‘Zet je computer uit als je klaar bent’. En: ‘kopieer regelmatig belangrijke gegevens’. En bovendien: ‘Neem een moeilijk wachtwoord’. Dat zijn enkele tips waardoor gebruikers veiliger kunnen internetten.

De adviezen zijn onderdeel van de ‘safe surfen’-campagne van overheid en bedrijfsleven die woensdag van start is gegaan. Brochure, advertenties en website (www.surfopsafe.nl) geven computergebruikers tips tegen virussen en computerinbraak.

Jorritsma wil met de campagne voorkomen dat bedrijven afzien van elektronisch zakendoen. Zeventig procent van de bedrijven heeft internet; slechts de helft doet wel eens elektronisch zaken. Bij kleine bedrijven is dat nog minder.

Veel mensen blijken zich volgens onderzoek niet bewust van de risico’s van het internetten. De campagne moet internetgebruikers bewust maken van van het feit dat zij zelf ook actie kunnen ondernemen om safe te surfen. De verantwoordelijkheid ligt niet alleen bij de providers, leveranciers en overheid, aldus de bewindslieden Jorritsma.

Wereldwijd zijn meer dan 50.000 computervirussen bekend. De meeste worden verspreid als bijlagen bij e-mails. Ook worden virussen overgebracht via diskettes en cd-roms of door het downloaden van bestanden.

Daarnaast kunnen hackers inbreken in computers om gegevens aan te passen. De Vries: ‘Bekend is een Haags restaurant waar mensen via e-mail konden reserveren. Een hacker zorgde ervoor dat op een vrijdag helemaal niemand had gereserveerd.’

Reageer op dit artikel