nieuws

Exclusieve ham uit Spanje

Horeca

Wie in Spanje op vakantie is geweest, heeft ze wel eens zien hangen: de luchtgedroogde hammen. Ook in Nederland geniet Spaanse ham steeds meer bekendheid.

Naast jamón serrano is er ook jamón ibérico. Dit is een wat onbekendere en exclusievere soort, vertelt Christine de Wit van Tipico Español in Enkhuizen. Zij importeert de Iberische ham. ‘Deze is afkomstig van zwartgekleurde scharrelvarkens die zich hoofdzakelijk voeden met eikels’, legt ze uit. Door dit voedsel krijgt het vlees een kruidige smaak. Doordat er weinig zwarte varkens zijn, is de jamón ibérico schaarser dan de serrano.

Ook de prijs is hoger: een ham van zes à acht kilo kost zo’n 360 tot 480 gulden. Het snijden van de ham vereist een speciale snijtechniek. Tipico Español beschikt over een instructie hiervoor.

Reageer op dit artikel