nieuws

Fotospelletje verdrijft flipperkast

Horeca

De flipperkast is passé, lang leve Photo Play. De Nederlandse jeugd gooide in een jaar tijd zo’n 45,4 miljoen euro / honderd miljoen gulden in de kasten. De ouderwetse flipperkast maakt plaats voor een relatief nieuw fenomeen, waarbij de speler met het aanraken van het scherm spelletjes speelt.

Het amusementsbedrijf JVH Gaming Operations in Tilburg, exploitant van ongeveer duizend Photo Play-kasten in Nederland, heeft nog maar 88 flipperkasten in het land staan. Vijf jaar geleden waren het er nog ruim zeshonderd. ‘Dit aantal is verwaarloosbaar, qua omzet helemaal. Dat wij nog flipperkasten exploiteren is puur service’, zegt een woordvoerder. ‘De flipperkasten brengen nauwelijks een twintigste op van wat de fotospelletjes opleveren.’

In de Photo Play worden kapitalen gegooid. Ze staan vooral in cafés en cafetaria’s. Ondanks de hoge opbrengst kan Photo Play niet tippen aan de gokkasten. De twee zijn volgens de branche dan ook geen concurrenten van elkaar omdat ze een andere doelgroep hebben. De gokkasten zijn er om geld te winnen, en op de Photo Play-kasten kan iemand alleen een spelletje spelen.

De opmars van de Photo Play is niet te stuiten. Inmiddels staan er in Nederlandse horecagelegenheden ongeveer 8000 kasten. Dat zijn er 1500 meer dan een jaar geleden. De beeldschermspelletjes waren in eerste instantie bedoeld als ‘magere’ vervanging van de gokautomaten, omdat die in de meeste cafetaria’s verbannen zijn. Maar exploitanten omarmen Photo Play. Het apparaat omschrijven ze als ‘het succesvolste product ooit in de branche’.

Volgens een ruwe schatting van leverancier JVH Gaming Products in Tilburg wordt per maand ongeveer twee ton aan muntgeld in de kasten gemikt. Daarvan gaat de helft naar de exploitant en de andere helft naar de café- of cafetariahouder. Volgens exploitant Pierre de Jonge in Breda is het succes van de kasten vooral te verklaren door de geringe concurrentie op de Nederlandse markt en de regelmatige vernieuwingen van de spellen.

Het laatste snufje op het gebied van techniek is de intranetverbinding. Hiermee kunnen spelers op verschillende locaties het tegen elkaar opnemen. Ook kunnen spelers korte tekstberichtjes en e-mailtjes versturen en bestaat de mogelijkheid om online te flirten met andere ‘players’. In december wordt voor de tweede keer het wereldkampioenschap Photo Play gehouden in Oostenrijk.

Of er officiële Photo Play-verslaafden zijn is onbekend, omdat er volgens het Centrum voor Verslavingsonderzoek in Utrecht geen onderzoek naar is gedaan.

Reageer op dit artikel