nieuws

Hotels in New York ‘will survive

Horeca

Voor de congres- en conventiemarkt in de Verenigde Staten komt de terreur wel op een heel verkeerd tijdstip, zegt Robert Mandelbaum, directeur van de Amerikaanse Hospitality Research Group in het weekblad Caterer & Hotelkeeper. ‘September en oktober zijn de belangrijkste maanden voor de conferentiemarkt. Twee dagen na de ramp waren al drie grote evenementen afgezegd.

Ook voor de komende weken en maanden regent het annuleringen in de VS. Niet dat de sector bij de pakken neer gaat zitten. Wie deze dagen het reserveringsummer van The Room Exchange in New York belt, krijgt eerst een bandje te horen met Gloria Gaynor’s hit I Will Survive.

The show must go on, en om die reden is bijvoorbeeld besloten de International Hotel/Motel & Restaurant Show in New York in november gewoon door te laten gaan. ‘We moeten de wereld laten zien dat we ons niet bang laten maken door terroristen’, waarschuwt een woordvoerder van de American Hotel & Lodging Association, eveneens in het weekblad Caterer.

Business as usual is het nog lang niet in de New Yorkse hotels. Overigens ging het met de meeste bedrijven vóór 11 september al wat minder. Vorig jaar was voor de hotels in Manhattan een topjaar met een gemiddelde bezetting van 84,6 procent, blijkt uit onderzoek onder honderd bedrijven. De gemiddelde kamerprijs steeg naar 237 dollar, een recordhoogte. Eind 2000 keerde het tij. In het eerste kwartaal van 2001 kwam de bezetting niet boven 74,5 procent uit.

Los van de zorgen over business, moeten hotels ineens kritisch naar de beveiliging kijken. In New York en Washington wordt bagage van gasten gecontroleerd. Kort na de ramp was een fors aantal hotels alleen toegankelijk voor gasten die er een kamer hadden. Beveiliging zal volgens de American Hotel & Lodging Association na de aanslagen hoge prioriteit krijgen. Samenwerking trouwens ook. De organisatie spreekt de hoop uit dat ketens de handen ineen slaan bij marketing-initiatieven om het toerisme in het land een duw in de goede richting te geven.

Groot-brittannië
Grote zorgen ook in de Britse toeristenindustrie. De malaise als gevolg van de mond- en klauwzeer is nog niet eens voorbij of er dient zich een nieuwe crisis aan. Hotels in het hele land worden geconfronteerd met annuleringen. Door de onzekere toekomst zijn veel investeringen opgeschort.

De sector voorspelt echt grote problemen als de Amerikanen overgaan tot een langdurige militaire operatie, waardoor de toestroom van toeristen uit de VS dramatisch zal inkrimpen. Londen heeft bij dat scenario het zwaarst te lijden. Door de Golfoorlog tien jaar geleden daalde het aantal Amerikaanse toeristen dat de Britse hoofdstad bezocht van 2,3 naar 1 miljoen.

Reageer op dit artikel