nieuws

Kankerverwekkende ketjap

Horeca

De Consumentenbond waarschuwt tegen kankerverwekkende ketjap. Volgens de bond heeft de Keuringsdienst van Waren de importeurs van enkele van deze Aziatische sauzen inmiddels van de gevaren op de hoogte gesteld, maar hebben kopers de ketjap mogelijk nog in het keukenkastje staan. Bovendien is niet zeker of alle importeurs wel zijn getraceerd.

Het gaat om een aantal minder bekende merken ketjap, die de kankerverwekkende stof 3-MCPD bevatten. De Consumentenbond heeft twintig soorten ketjapsaus getest en vond in zes ervan een te hoge concentratie. ‘In vier gevallen is de overschrijding verontrustend groot’, aldus de bond. Een ketjap bevatte vijfduizend keer meer van de kankerverwekkende stof dan volgens de Europese richtlijn is toegestaan. In Engeland en Nieuw-Zeeland ontstond al eerder beroering over de schadelijke sauzen.

Volgens de Consumentenbond hebben de importeurs van de sauzen de kopers hiervan nog niet via advertenties op de hoogte gesteld. Het gaat om de sauzen: Chuew Huad Seasoning Sauce yellow label (fles), Golden Mountain Soy Bean Sauce (fles), Tung Chun sojasaus blue label (fles) en Tung Chun sojasaus yellow label (blik).

De Consumentenbond raadt kopers die een van deze sausen thuis hebben staan aan om het product weg te gooien.

Reageer op dit artikel