nieuws

Nederlander eet meer buitenshuis

Horeca

Nederlanders eten steeds vaker een hapje buiten de deur. Dagelijks gaat tien procent van de mensen uit eten of brengt een bezoekje aan disco of kroeg.

De Nederlander geeft steeds meer geld uit aan zijn eten. Tussen 1995 en 2000 zijn de bestedingen aan voedingsmiddelen met zes procent toegenomen, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De uitgaven aan eten maken ondanks de absolute toename echter een procentueel steeds kleiner deel uit van het besteedbare inkomen. Het aandeel nam af van 22 procent in 1980 tot 17 procent in 1999.

Wel wordt een steeds groter deel van de bestedingen aan voeding uitgegeven in de horeca. In 1999 ging een kwart van alle uitgaven aan voeding naar een hapje en drankje buitenshuis. Deze post maakte in 1980 nog maar 15 procent uit van ons voedingsbudget. Deze groei komt voornamelijk op het conto van één- en tweepersoons huishoudens en jongeren. Jongeren onder de 25 jaar besteden bijna de helft (45%) van hun voedingsbudget buitenshuis, zij het voornamelijk aan drank. Het zijn voornamelijk de oudere leeftijdsgroepen die hun geld in de horeca besteden aan een maaltijd.

Reageer op dit artikel