nieuws

Prijsexplosies voor aardappelen

Horeca

De producenten en verwerkers van aardappelen leiden dagelijks een miljoenenschade door de aanhoudende regenval. In sommige lager gelegen percelen is sprake van rotting, omdat boeren de aardappelen niet kunnen oogsten.

Diverse zetmeelfabrieken zijn bovendien gedwongen op halve capaciteit te draaien, omdat de aanvoer van zetaardappelen aan de aardappelmeelfabrieken is gestaakt. Dat zegt de landelijk voorzitter van de afdeling akkerbouw van LTO Nederland, A. Maarsingh. Volgens hem neemt de schade aan de aardappeloogst per dag toe.

Veel boeren hebben volgens de voorzitter last van slapeloosheid, omdat ze machteloos moeten toezien hoe de oogst in elk geval voor een deel verloren gaat. Volgens Maarsingh leidt de aardappelschaarste nu al tot prijsexplosies op de termijnmarkten voor aardappelen. Ook de consument zal straks meer gaan betalen voor de aardappelen. ‘Maar de boeren hebben weinig aan hogere prijzen wanneer ze hun aardappelen toch niet uit de grond kunnen krijgen. En in sommige gevallen hebben ze hun aardappelen van te voren al per contract verkocht voor een van te voren afgesproken en dus lagere prijs’, aldus Maarsingh.

Reageer op dit artikel