nieuws

TNO-Arbeid heeft bedrijfscateraars nodig

Horeca

De Nederlander beweegt te weinig. Maar als elke werkende Neder- en medelander in lunchtijd regelmatig een half uurtje zou gaan wandelen, dan zou een groot deel van dat probleem in één klap zijn opgelost. Dat zegt TNO-Arbeid, die een dergelijk lunchpauzeproject op stapel heeft staan. ‘Maar zonder medewerking van de catering kunnen we het wel vergeten’, aldus onderzoeker Vincent Hildebrandt.

De recent uitgebrachte kabinetsnota ‘sport, bewegen en gezondheid’ besteedt veel aandacht aan het feit dat de Nederlander op zijn werk te weinig beweging krijgt. Bewegingsstimulering is daarom wenselijk, aldus die nota. TNO-Arbeid uit Hoofddorp heeft momenteel een project ‘Wandelen tijdens de lunch’ in voorbereiding. Intentie achter dat onderzoek is dat elke loonslaaf in dit land tijdens zijn of haar lunch een eindje moet gaan wandelen in plaats van uitsluitend zijn/haar werk-zitplek te verruilen voor een lunch-zitplek. Volgens senior onderzoeker Vincent Hildebrandt van TNO zou onze nationale gezondheid daar in één klap gigantisch mee verbeteren. Er is alleen één probleem: hoe krijg je al die mensen zover dat ze dat ook inderdaad doen? Onder welke omstandigheden is dat haalbaar? Dat is wat TNO Hoofddorp het komend jaar boven water wil krijgen.

De aanvraag voor de noodzakelijke gelden ligt momenteel nog bij het onderzoeksfonds ZorgOnderzoek Nederland (ZON). In samenwerking met de Stichting Recreatie (Den Haag) en met Alterra (Wageningen UR) wordt ook de invloed van de omgeving in het onderzoeksproject betrokken. Een aantrekkelijke, groene omgeving zal immers eerder uitnodigen tot een collegiaal wandelingetje dan een grijs bedrijvenpark.

De consument staat volgens TNO zeker niet afwijzend tegenover het idee van lopend lunchen/lunchend lopen. Hildebrandt: ‘Wij hebben daar tijdens de Nationale Gezondheidstest, vorig jaar februari, onderzoek naar gedaan. Met als resultaat een duidelijk ja. Men is er in meerderheid voor.’ De missing link is nu nog de catering. ‘Want zonder de medewerking van die kant kunnen we het wel vergeten’, aldus Hildebrandt. Volgens hem hoeft de lopende middagpauze door de lunchverstrekkers zeker niet als bedreigend te worden gezien. Eerder als een uitdaging. Hildebrandt: ‘Als de consument die lopende lunch wil, dan kan de catering daar naar onze mening met nieuwe producten op inspelen. Wij hopen op een inventieve inbreng van de cateraars.’

Reageer op dit artikel