Toestand aardappeloogst 'zorgwekkend

Door de uitzonderlijk grote regenval in de eerste weken van september hebben fritesfabrikanten grote moeite hun productie op peil te houden. Doordat de oogst laat op gang kwam, is er vrijwel geen voorraad waaruit geput kan worden. Farm Frites heeft zelfs voor korte tijd een productielijn voor diepvriesfrites stilgelegd.

De aardappeloogst is vrijwel stil komen te liggen door de overvloedige regenval begin september. Op sommige plaatsen viel driehonderd mm regen terwijl het gemiddelde zo’n tachtig mm bedraagt. De fritesfabrikanten vestigen hun hoop op het betere weer dat eind september zijn intrede deed.

Anton Meissner van Aviko noemt de situatie ‘zorgwekkend’. Hij waarschuwt er echter voor ‘om niet in paniek te raken’. ‘Als de maanden oktober en november mooi droog blijven, ziet het er alweer heel anders uit. Maar bij blijvende regenval of vorst, krijgen we een situatie zoals in het rampjaar 1998.’ Aviko heeft de verwerking en uitvoer van frites niet hoeven te onderbreken. Farm Frites moest wel enige tijd een productielijn van diepvriesfrites stilleggen. Jochem Rovers van Farm Frites: ‘De afgelopen drie weken kon er niet geoogst worden. De productie van verse frites is niet in gevaar geweest, maar was wel moeizaam.’

Rovers denkt niet dat de situatie op zeer korte termijn verbetert. ‘Op veel plaatsen moeten de telers het aardappelloof nog doodspuiten. Daarna moeten de aardappels drie weken afharden om ze langer te kunnen bewaren. Als aardappels langer dan 48 uur onder water staan, gaan ze rotten. Dat kan ook tot problemen leiden bij het bewaren.’

Joop van Gurp van Lamb Weston/Meijer (LMW), meldt dat zijn bedrijf ‘met veel inspanning de fabrieken in september heeft kunnen laten draaien’. Het grote netwerk dat we hebben, heeft zich bewezen. Klanten die de prijzen in eerste instantie een beetje hoog vonden, krabben zich waarschijnlijk nu achter de oren. Achteraf zijn ze duurder uit. Aardappelen blijven een natuurproduct, dat zien we nu weer eens. De aardappelverwerkende industrie loopt daarom ieder jaar weer grote financiële risico’s.’ John Kuijpers van de Fritesspecialist: ‘We hebben tot nu toe de productie met moeite op gang kunnen houden. Als er op korte termijn weer een natte periode komt is het niet ondenkbaar dat de productie daar onder zal leiden.’