nieuws

Touroperators bang voor excursies

Horeca

De ANWB is bang dat touroperators excursies in het buitenland uit hun reisprogramma schrappen. Aanleiding is een uitspraak van de rechtbank in Haarlem die een operator en niet de lokale vervoerder aansprakelijk stelde voor een busramp in Turkije in 1996. Tijdens de excursie kwamen acht Nederlandse toeristen om het leven en raakten er elf gewond.

De zaak werd aanhangig gemaakt door een ANWB-lid, dat zelf bij het ongeluk in het Turkse Pamukkale betrokken was. ANWB-rechtshulp begeleidde het slachtoffer bij de gang naar de rechter om de geleden schade te verhalen. Volgens de ANWB kan nu de Nederlandse reisorganisatie, Marysol uit Hoofddorp, aansprakelijk worden gesteld.

‘De uitspraak is belangrijk omdat wij anders de schade in Turkije zouden moeten verhalen. Door lage dekkingssommen en geringe middelen tot verhaal kunnen daar alleen zeer geringe bedragen worden geclaimd’, aldus de ANWB. Deze staan volgens de organisatie in geen verhouding tot de persoonlijke schade. Het wordt een ander verhaal als de claim bij de touroperator wordt neergelegd en de schade naar Nederlandse normen wordt afgewikkeld. De ANWB verwacht dat de schade tot ettelijke tonnen kan oplopen.

In het vonnis is volgens de ANWB veel belang gehecht aan het ontbreken van schriftelijke informatie van de kant van de operator, waarin zij deelnemers aan de excursie waarschuwt dat ze op eigen risico deelnemen. Mondelinge mededelingen door een hostess ter plekke zijn als ondergeschikt beschouwd.

Volgens de ANWB zijn er nu drie mogelijkheden. Nederlandse touroperators schrappen voortaan excursies uit hun programma. Ook is het denkbaar dat zij ‘expliciet zullen weglopen voor aansprakelijkheid’ bij excursies in hun reisprogramma. Operators zouden echter ook hun verantwoordelijkheid kunnen nemen en de eventuele aansprakelijkheid dekken, zo hoopt de ANWB.

Reageer op dit artikel