nieuws

Veneca verdiept zich in werknemers

Horeca

De Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties (Veneca) heeft zich het afgelopen jaar vooral beziggehouden met de belangen en ontwikkelingen van zijn werknemers. Dat bleek tijdens de uitreiking van het Veneca jaarverslag deze zomer in Amsterdam. Niemand minder dan FNV-voorzitter en werknemersvoorman Lodewijk de Waal was uitgenodigd om het jaarverslag in ontvangst te nemen.

Het jaarverslag van de Veneca staat dit keer volledig in het teken van de werknemer. Drie willekeurige medewerkers van Veneca-leden komen in het verslag aan het woord. Uiteraard is er veel aandacht voor de flexibele CAO-afspraken in de contractcateringbranche. En voor de omzetgroei van 16 procent die de branche in 2000 heeft doorgemaakt.

De dertien Veneca-leden bieden samen aan zo’n 20.000 mensen werk. Ruim driekwart van die werknemers (77 procent) is van het vrouwelijk geslacht. Tweederde werkt in deeltijd. De omzetstijging van 16,3 procent is volgens de Veneca vooral toe te schrijven aan het toenemend aantal bedrijven dat ervoor kiest om de catering uit te besteden in plaats van deze in eigen beheer te houden.

FNV-voorzitter Lodewijk de Waal was naar het Amsterdamse Vakbondsmuseum gekomen om het eerste exemplaar van het jaarverslag in ontvangst te nemen. Hij gaf aan in eerste instantie sceptisch te hebben gestaan tegenover de toenemende uitbesteding van catering door bedrijven, maar inmiddels wel respect te hebben gekregen voor de bedrijfstak. De Waal complimenteerde de werkgeversvereniging zelfs voor de heldere wijze waarop aandacht was besteed aan zaken als het terugdringen van ziekteverzuim, kinderopvang, reïntegratie en werkplezier.

Reageer op dit artikel