nieuws

Verkoop wijn Portugal daalt

Horeca

Duizenden Portugese wijnboeren protesteerden vrijdag bij het parlement in Lissabon tegen de strengere wetten op alcohol in het verkeer. Volgens de boeren wordt hun levensonderhoud bedreigd door de nieuwe regelgeving die per 1 oktober van kracht is.

Bij de nieuwe wet mag een automobilist 0.2 promille alcohol in zijn bloed hebben, eerder was dat 0.5 promille. Volgens de wijnboeren is hierdoor binnen een maand de verkoop van wijn met twintig tot dertig procent gedaald.

De nieuwe wet is aangenomen vanwege het hoge aantal verkeersdoden in Portugal. De boeren zeggen dat strengere controle op alcohol geen effect zal hebben op het aantal doden. ‘Deze wet is belachelijk. Het aantal verkeersdoden komt door de slechte wegen’, aldus een van de wijnboeren.

Volgens de Portugese televisie stierven 69 mensen in het verkeer in de eerste drie weken na de invoering van de nieuwe wet. Dit waren er twee minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Reageer op dit artikel