nieuws

Wijnopbrengst dit jaar toch goed

Horeca

Ondanks de druilerige septembermaand lijkt 2001 een goed wijnjaar te worden voor de Nederlandse wijnboeren. Dat blijkt uit ervaringen van enkele grote wijnbouwers in Nederland.

Het jaar 2001 zal de geschiedenis niet ingaan als topjaar, maar de wijnboeren hadden een slechtere opbrengst verwacht door de overvloedige regen. Ze denken dat de zon in augustus veel heeft goedgemaakt.

Wijnboer Fred Lorsheyd van de Agthuysen in Zuidland, producent van onder meer Pinot Rondo en Pinot Noir, is al met het oogsten van de vroege soorten begonnen. Hij denkt over drie weken alle druiven van het veld gehaald te hebben.

Mathieu Hulst van de Apostelhoeve in Maastricht, de grootste wijnboer van Nederland, wacht nog even met dat oogsten. ‘Wie nu oogst levert kwaliteit in, want door de regen hebben de druiven zich volgezogen met water. Dat levert minder alcohol op’, legt Hulst uit.

Hulst mat dinsdagmorgen zuurgraad en suikergehalte van de druiven op de Louwberg van de Apostelhoeve in Maastricht. Die meting leerde hem dat de druiven nu al wijn met een alcoholpercentage van bijna elf procent opbrengen. De druiven aan de 40.000 stekken op de zuidhelling van zijn bedrijf zijn van goede kwaliteit en niet aangetast door schimmel.

Net als Hulst stellen veel wijnboeren het oogsten van de druiven zo lang mogelijk uit. Alleen als druiven dreigen te gaan rotten of schimmelen wordt er geoogst.

Reageer op dit artikel