nieuws

Zorghotel Golden Tulip onder vuur

Horeca

Had het in augustus geopende Tulip Inn Hotel aan het Hanzeplein in Groningen eigenlijk wel gebouwd mogen worden? Dat is de vraag waarover de Raad van State in Den Haag zich buigt. Frans Kappenburg, eigenaar van het City Hotel in Groningen, vindt van niet. ‘Want het zou een zorghotel worden en dat is het niet.

‘Het hotel richt zich louter op zakenlieden en congresbezoekers. Dat blijkt ook uit de communicatie naar buiten toe. Dat is geen verwijt aan het Tulip Inn, maar aan de gemeente’, zegt Kappenburg. De opzet van het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG) was namelijk om, in samenwerking met een exploitant, naast het ziekenhuis een zorghotel te bouwen. Voor patiënten die te gezond zijn voor een ziekenhuisbed, of die voor behandeling enkele dagen bij het AZG moeten zijn. Een hotelbed is dan goedkoper dan een ziekenhuisbed.

Het AZG benaderde bestaande hotels voor de exploitatie van het zorghotel met 35 kamers. Die bedankten voor de eer. Kappenburg: ‘Overloop van je eigen hotel was niet toegestaan en je kon geen commerciële activiteiten ontplooien. Voor mij niet echt aantrekkelijk.’Daarop gingen de initiatiefnemers in zee met hotelketen Golden Tulip. Die zou, net als het AZG, vijftig procent van de aandelen krijgen.

De minister van Gezondheidszorg stak echter een stokje voor een commerciële rol van het AZG. Golden Tulip wilde wel alleen verder, mits uit oogpunt van rentabiliteit de capaciteit van het hotel zou worden vergroot van 35 naar 110 hotelkamers. Bovendien moest er meer ruimte komen voor commerciële exploitatie. Dat kon de gemeente alleen mogelijk maken via een Artikel 19-procedure. Het geldende bestemmingsplan laat slechts nieuwbouw toe die gerelateerd is aan het AZG. Een commercieel hotel is dat niet.

Geen sancties
De gemeente werkte mee en verleende ondanks de bezwaren van een zestal hoteliers Golden Tulip de benodigde vergunningen. Wel op de voorwaarde dat er veel ruimte komt voor AZG-patiënten. Op niet nakomen staan geen sancties. Met andere woorden: het zal Tulip Inn een zorg zijn of er geen of duizend patiënten per jaar naar het Tulip Inn komen. Kappenburgs advocaat Rob Breuker: ‘Zelfs als de Raad van State bepaalt dat de gemeente fout zat, kan er niks meer worden teruggedraaid. Het hotel heeft alle vergunningen binnen en heeft geen enkele verplichting tot het opnemen van patiënten.’

Jurist Sjoerd Spoormans van de gemeente Groningen: ‘We weten dat afspraken zijn gemaakt tussen het AZG en Golden Tulip en gaan er vanuit dat er patiënten zullen komen.’ Maar wat als dat niet gebeurt? ‘Dan gaan we kijken of eerder uitspraken zijn gedaan waaraan we ze kunnen houden.’ Daarbij sluit hij juridische stappen niet uit.

De arrondissementrechtbank in Groningen stelde de zes hoteliers eerder in het ongelijk. De uitspraak is gebaseerd op de veronderstelling dat het AZG veel belang heeft bij een zorghotel. Kappenburg gaat door tot aan de Raad van State. ‘Omdat de hotelformule zoals die er nu staat, volledig anders is dan de formule waarvoor de gemeente toestemming verleende.’Huub Looman van het AZG: ‘Overnachtingen zonder medische zorg overhevelen naar ‘de stoep’ voor het ziekenhuis, zodat de afstand bij eventueel nodige zorg zo klein mogelijk is Dát is het doel. Daarover worden afspraken gemaakt met verzekeraars. Enkele patiënten hebben al in het hotel geslapen. We willen en verwachten de komende jaren een flinke groei, zeker ook nu de minister heeft gezegd dat ziekenhuizen en hotels meer moeten samenwerken.

’General manager Raymond de Kock van Tulip Inn: ‘Het hotel is voor iedereen open en het ziekenhuis is één van onze klanten. Het komt voor dat iemand voor behandeling in het ziekenhuis langer moet blijven of van ver komt. Die slaapt hier dan. De rekening gaat naar het AZG.

Reageer op dit artikel