nieuws

Accommodatie speelt rol bij vakantiekeuze

Horeca

Nederlanders die in eigen land op vakantie gaan, informeren zich doorgaans beperkt over hun bestemming. Ze laten zich bij hun vakantiekeuze voornamelijk leiden door de logiesaccommodatie. Deze moet zo comfortabel mogelijk zijn. Vakantiegangers in eigen land reserveren wel ruim van tevoren in verband met het beperkte aantal overnachtingsmogelijkheden.

Tot deze conclusies komt B. Bargeman die vrijdag promoveert aan de Katholieke Universiteit Brabant in Tilburg. Ze onderzocht waarom Nederlanders voor een vakantie in eigen land of in het buitenland kiezen. Daarbij blijken persoonskenmerken en omgevingsfactoren een belangrijke rol te spelen. Milieuoverwegingen spelen geen rol.

Vakantiegangers die voor Nederland kiezen, doen dit vooral wegens het mooie landschap en het grote aanbod aan fietspaden. De drukte en de kennelijk geringe klantvriendelijkheid in het hoogseizoen worden gezien als minpunten.

Het zijn onder anderen mensen met (kleine) kinderen in het gezin, mensen op hogere leeftijd en/of een slechtere gezondheid en mensen uit een lagere sociale klasse die in eigen land blijven.

Vakantiegangers die voor het buitenland kiezen hebben meer behoefte aan afwisseling. Dit zijn vooral gezinnen

Reageer op dit artikel