nieuws

Bestaria test producten merkfabrikanten

Horeca

Cold Food is de beste krokettenproducent, de beste satésaus komt van Wijko en als fritesfabrikant is McCain favoriet. Dit blijkt althans uit een vergelijkend warenonderzoek dat onlangs onder auspiciën van cafetariaketen Bestaria plaatsvond in Nijmegen.

Onder de noemer ‘Dare to Compare’ testten een zestal Bestaria-ondernemers en twee restaurateurs de kwaliteit van frites, kroketten en satésaus. Alle grote fabrikanten van deze producten waren uitgenodigd om hun merken onder de aandacht te brengen, maar niet iedere producent gaf hieraan gehoor. De juryleden beoordeelden de kroketten, frites en saus op aspecten zoals smaak, uiterlijk en bereidingsgemak. Zij deden dit ‘blind’. Volgens Bart Eleveld, formulemanager van Bestaria, was er dus geen sprake van vooringenomenheid. Hij voegt daaraan toe dat het prijsniveau evenmin invloed had op de uitslag.

Tijdens de fritestest jureerde het panel drie soorten: french fries, ‘gewone’ frites en een aardappelproduct waarmee de fabrikant zichzelf graag presenteert. In de eerste categorie kwamen de frites van Aviko als beste uit de bus. Deze fabrikant scoorde met haar Spicy Jacket eveneens het hoogst bij de speciale producten. McCain produceert volgens de jury de beste ‘gewone’ patat. Nadat alle behaalde punten per soort bij elkaar waren opgeteld, bleek McCain bij de onderzoekers uiteindelijk favoriet.

Het panel beoordeelde vervolgens satésauzen. Zowel kant-en-klare als pasta-/aanmaaksaus werden getest. Verstegen won in de categorie ‘kant-en-klaar’. Fano Fine Food trok bij de pasta- en aanmaaksauzen aan het langste eind. Als totaalwinnaar kwam echter Wijko uit de bus.

Tot slot kregen de juryleden kroketten op hun bord. Het panel beoordeelde 20% rundvleeskroketten, draadjesvlees kroketten en ragoutstaven die waren geschakeerd onder de noemer ‘absolute top-kroket’. Cold Food won in de eerstgenoemde categorie met haar Laan Elite. Beckers behaalde de meeste punten bij de draadjesvlees kroketten. Bij de ‘absolute topkroketten’ kwam de Kwekkeboom als beste naar voren, op korte afstand gevolgd door de Van Dobben en de Amsterdamse Croquet van Exellent Food. Tot haar algemene favoriet koos de jury Cold Food, leverancier van Kwekkeboom, Van Dobben en Laan.

Reageer op dit artikel