nieuws

Betrokkenen cafébrand getuigen

Horeca

Acht betrokkenen van de nieuwjaarsbrand in Volendam moeten in december voor de rechtbank in Haarlem getuigen. Dit op verzoek van de Belangenvereniging Slachtoffers Nieuwjaarsbrand Volendam (BSNV). Het openbare getuigenverhoor moet helpen vast te stellen of de gemeente Edam-Volendam en Jan Veerman, eigenaar van café De Hemel, aansprakelijk kunnen worden gesteld voor de brand.

Volgens L. Louwerse, een van de letselschade-advocaten die de zaak behandelt, wordt na de verhoren beoordeeld of voldoende bewijs is verzameld om een civiele bodemprocedure te starten. De rechter zal dan vervolgens over de aansprakelijkheid beslissen.

Onder de getuigen zijn eigenaar Jan Veerman, zijn dochter en een barkeeper van het café. Dit drietal wordt ook strafrechtelijk voor de brand vervolgd. Volgens Louwerse zal dit hun getuigenverhoor beïnvloeden. ‘Per vraag zal moeten worden bekeken of ze kunnen antwoorden zonder hun eigen strafzaak nadelig te beïnvloeden.’ Als vierde personeelslid van het café komt R. Schilder getuigen, barkeeper en tevens slachtoffer van de brand.

Van de gemeente zijn oud-burgemeester F. IJsselmuiden en oud-wethouder van ruimtelijke ordening en volkshuisvesting, W. Visscher opgeroepen. Ook twee amtenaren, onder wie brandpreventieambtenaar C. Bont, moeten getuigen. De getuigenverhoren vinden plaats op 10, 12, 13 en 14 december.

In mei van dit jaar opende de rechter-commissaris op verzoek van het Openbaar Ministerie (OM) een gerechtelijk vooronderzoek. Het OM verdenkt Veerman, zijn dochter en de betrokken barkeeper van het medeplegen van brand door schuld met de dood als gevolg en van het medeplegen van dood door schuld. Volgens een woordvoerster van het OM in Haarlem is nog niet duidelijk wanneer dit vooronderzoek zal zijn afgerond. Ook in deze procedure moeten nog getuigen worden gehoord.

Door de brand in café De Hemel in de nieuwjaarsnacht kwamen veertien jongeren om het leven en raakten rond de tweehonderd mensen gewond.

Reageer op dit artikel