nieuws

Geen asbakken op de tafels

Horeca

Op de tafeltjes ontbreken asbakken in de Délifrance van Albert Zuurveld in Zoetermeer. Wel is er op een actiekaart de tekst te vinden dat rokers een asbak bij de counter op kunnen halen.

Zuurveld opende zijn zaak in het Zoetermeerse Stadshart twaalf jaar geleden. In het najaar merkte hij dat door rokende gasten de luchtkwaliteit te wensen overliet. ‘In de zomer was het geen probleem doordat dan de schuifpui openstaat.’ Ondanks dat Zuurveld een fervent antiroker is wilde hij het roken niet verbieden.

‘Als je het als eenling verbiedt, verlies je omzet. Ik wil de klanten niet wegjagen. Vooral vrouwen roken niet graag op straat en komen een kopje koffie drinken om daarbij een sigaretje op te steken.’ Het was voor Zuurveld geen oplossing om de zaak op te splitsen in een gedeelte voor rokers en niet-rokers. ‘Dat kan niet wegens ruimtegebrek. Niet-rokers blijven dan hinder ondervinden.’ De ondernemer installeerde daarom een luchtreiniger. De ingreep was niet voldoende om het luchtklimaat te verbeteren. ‘Ik heb daarop een forse investering gedaan in een luchtverversingssysteem. Daarmee is de luchtkwaliteit flink verbeterd.’

Zonder gastonvriendelijk te worden wilde Zuurveld tot een verdere verbetering komen door een rem zetten op het rookgedrag van de gasten. ‘Als er een asbak op tafel staat, is het een vanzelfsprekendheid om een rokertje op te steken. Ik probeer dat te ondervangen door de asbakken niet op de tafeltjes te zetten, maar op de counter. Door middel van een stukje tekst op de actiekaarten attendeer ik de gasten daar op.’ Volgens Zuurveld wordt er sindsdien minder gerookt in zijn zaak. ‘De gasten die roken reageren niet op een vervelende manier doordat we communiceren dat er wel gerookt mag worden. Ze moeten er alleen even wat moeite voor doen.’

Reageer op dit artikel