nieuws

‘Kokkels tasten broed-plaatsen niet aan

Horeca

De kokkelvisserij tast het wad niet zodanig aan dat jonge kokkels zich er niet meer kunnen vestigen. Dat is de voorzichtige conclusie van TNO-onderzoekers die in opdracht van de kokkelvissers verschillende zandplaten in de Waddenzee hebben bestudeerd.

De onderzoekers benadrukken dat daaruit niet geconcludeerd mag worden dat de kokkelvisserij helemaal geen schade berokkent aan de schelpdierenstand. Daarvoor was het onderzoek afgelopen zomer te beperkt. Wel is gebleken dat jonge kokkeltjes en andere schelpdieren zich gewoon nestelen op de zandbanken die recentelijk zijn bevist.

De kokkelvisserij ligt momenteel onder vuur van natuurbeschermers. Zij stellen dat de vissers de zandbodem veel te sterk omwoelen en daarmee de schelpdieren op het wad ernstig bedreigen. De vissers bestrijden dat.

Reageer op dit artikel