nieuws

Prijzen pepertjes verder omlaag

Horeca

Er is een tanende belangstelling op de wereldmarkt voor topkwaliteit specerijen uit India. Dat blijkt uit vergelijkende cijfers van de laatste jaren. Werd in het seizoen 1996/97 nog ruim 242 miljoen kilo specerijen uitgevoerd door India; in het net afgesloten seizoen 2000/01 was dat amper 230 miljoen kilo. In geldwaarde is de vergelijking moeilijk te maken, omdat de rupee diverse malen devalueerde ten opzichte van de dollar, de muntsoort waarin de transacties worden gedaan.

De belangrijkste oorzaken van de terugval van de specerijenverkoop zijn de toegenomen aanvoer van Vietnamese pepers en de sterk fluctuerende prijzen voor zwarte peper, normaliter goed voor een kwart van de Indiase specerijomzet. De prijzen voor deze pepertjes stegen in de periode 1997-2000 van zeventig tot 250 rupees (ca f 10,50) per kilo, maar daalden dit jaar snel weer naar een (na devaluaties) extreem laag niveau van tachtig rupees (ca f 3,40) per kilo.

Reageer op dit artikel