nieuws

Stoofperen schaars

Horeca

Wie de stoofpeer Gieser Wildeman op het bord wil, moet daar aardig wat geld voor overhebben. De oogst is zeer karig dit jaar. De perenbomen hebben weinig knop gezet omdat er minder schimmelwerende middelen gebruikt mochten worden.Daardoor konden schimmels en insecten hun gang gaan. Het vorige jaar was een goed jaar voor de Gieser Wildeman. […]

Wie de stoofpeer Gieser Wildeman op het bord wil, moet daar aardig wat geld voor overhebben. De oogst is zeer karig dit jaar. De perenbomen hebben weinig knop gezet omdat er minder schimmelwerende middelen gebruikt mochten worden.Daardoor konden schimmels en insecten hun gang gaan.

Het vorige jaar was een goed jaar voor de Gieser Wildeman. Nu de richtlijnen strenger zijn voor het gebruik van beschermende middelen, moeten de bomen zelf kracht verzamelen.Alternatieven kunnen volgens Garry de Boer, culinair adviseur van groothandel Hanos in Apeldoorn, gezocht worden in appels: goudrenet en dijkmanszoete appels. Ook de kweepeer kan als alternatief worden gebruikt. De vrucht is wat harder en heeft droger vruchtvlees dan zijn familieleden. Rauw zijn ze niet eetbaar. Bij Hanos kosten de Gieser Wildemanperen f 7,95 per kilo, dijkmanszoete appels f 1,75 per kilo. Kweeperen kosten f 4,50 per kilo.

Reageer op dit artikel