nieuws

Verbod op salmonella-eieren

Horeca

Eieren die salmonella bevatten, mogen niet meer worden verkocht voor consumptie. Ook zijn rauwe eieren of eiproducten taboe als het gerecht bij verdere bereiding niet voldoende wordt verhit. Dit wordt vastgelegd in de HACCP-certificering. Naar schatting is tien procent van de legbedrijven met salmonella besmet.

Eipakstations zijn druk doende zich te verzekeren van salmonellavrije toeleveranciers. De overheid controleert de boerderijen hierop. De pakstations geven dan een ketenverklaring uit aan de afnemers. Steeksproefgewijs zal de Keuringsdienst van Waren de eieren nogmaals controleren.Anthony de Rooij, inkoper van Sligro in Veghel, betrekt eieren van zo’n gecontroleerd eipakstation. De verklaring ontvangt hij binnenkort. ‘Je moet gigantisch zeker van je eieren zijn dezer dagen. Persoonlijk vertrouw ik nergens anders op.’ Dick van de Bogaert, chef kaas en zuivel bij ISPC is nog niet overtuigd. ‘Honderd procent salmonellavrij krijg je het volgens mij nooit. Er is relatief weinig kans op salmonella, maar ik zou als kok geen risico nemen met rauwe eieren. Of ze anders goed laten doorgaren. Wij raden koks liever gepasteuriseerd eigeel en eiwit in flacons aan. Dat is echt gegarandeerd risicoloos.’

Reageer op dit artikel