nieuws

Domino’s Pizza ambitieus

Horeca

Domino’s Pizza International heeft Dutch Pizza Beheer (DPB) uit Raamsdonksveer overgenomen. DPB was tot nu toe masterfranchiseorganisatie en in die hoedanigheid franchisegever van 52 Domino’s-vestigingen in Nederland. Eduard Swagemakers, oprichter van de Nederlandse Domino’s-organisatie (DPB), houdt een minderheidsaandeel en blijft aan het bedrijf verbonden.

In Raamsdonksveer komt onder de naam Domino’s Pizza Europe het Europese hoofdkantoor van de keten. Het kantoor komt onder leiding te staan van de Amerikaan Stan Gage. De Amerikaan is verantwoordelijk voor de buitenlandse activiteiten van het bedrijf, onder andere in Europa. Het Europese hoofdkwartier in Raamsdonkveer is het eerste ‘regionale’ kantoor van de pizzaketen buiten Amerika ter ondersteuning van de Domino’s-franchiseorganisaties in de diverse landen te ondersteunen. Deze organisaties zijn opgezet door lokale ondernemers die een masterfranchisecontract hebben met Domino’s.

Domino’s is momenteel met 52 vestigingen marktleider in Nederland. ‘In Europa is alleen de Engelse markt groter.’ Gage ziet Nederland als een groeimarkt en wil de komende vijf jaar het aantal vestigingen verdrievoudigen naar 150. Volgens Gage is deze doelstelling niet te hoog gegrepen. ‘Het Nederlandse publiek is nu helemaal klaar voor de pizza. Bovendien denken wij dat er in Nederland veel potentiële franchisenemers zijn te vinden.’ Het bedrijf streeft vooral autonome groei na. Overnames van andere ketens maken geen onderdeel uit van de strategie. ‘Maar als zich de gelegenheid voordoet om een bedrijf te verwerven dat van strategisch belang voor ons is, zullen we dat overwegen.’ Bij de realisering van de doelstellingen is voor de oprichter van Domino’s in Nederland Eduard Swagemakers een belangrijke rol weggelegd. ‘Hij is benoemd tot directeur Corporate Operations. Hij heeft de afgelopen dertien jaar bewezen een organisatie te kunnen leiden. Bovendien kent hij de markt als geen ander.’

Het bedrijf heeft ook aangaande de Europese expansie ambitieuze doelstellingen. Binnen vijf jaar wil het bedrijf 1000 vestigingen tellen. Vooral Frankrijk en België moeten aan deze groei bijdragen. ‘Dat kan doordat we nu beter ondersteunende diensten aan landenorganisaties kunnen aanbieden. Die kunnen ons makkelijker consulteren nu we met een kantoor in Europa zitten.’ Wereldwijd telt Domino’s meer dan 7000 vestigingen. Daarvan zijn er meer dan 2000 buiten de Verenigde Staten gevestigd. De omzet bedraagt ruim 3 miljard dollar.

Reageer op dit artikel