Dure kerst voor wildeters

Het wordt een dure kerst voor de liefhebbers van wild. Vooral hert, ree en haas zijn een stuk duurder dan vorig jaar. Hoeveel precies en waarom, daar zijn de deskundigen het niet over eens.

Volgens J. de Jong van de Nederlandse Bond van Poeliers en Wildhandelaren is de prijs van wildvlees gemiddeld zo'n vijftien tot twintig procent gestegen. De prijs is volgens hem vooral opgedreven doordat ree en hert uit Engeland en Schotland veel duurder zijn geworden als gevolg van de mond- en klauwzeercrisis.

L. van Eeghem, voorzitter van de sector restaurants van Koninklijk Horeca Nederland, noemt de prijsstijging van ree en hert schrikbarend. ‘De prijs van een kilo hertekalf is dit jaar van 77 naar 99 gulden gestegen. Reerug van 105 naar 120 gulden per kilo’, aldus Van Eeghem. Volgens hem komt hert voornamelijk uit Nieuw-Zeeland en ree uit Europa. De prijsstijging heeft volgens Van Eeghem niets te maken met de MKZ-crisis, maar gewoon met de gestegen vraag.

Haas is twintig tot dertig procent duurder dan vorige jaren. Floor Poeliers uit Hilversum wijt de prijsstijging aan de invoering van een wildkeurmerk na de MKZ-crisis. Volgens L. van Heteren van Albert Heijn zijn er dit jaar minder haasjes omdat men in Argentinië pas later mocht gaan jagen als gevolg van de MKZ-crisis daar.

Van Eeghem wijt het dure haasje van deze kerst ook aan het jaaggedrag in Argentinië. Maar volgens hem wordt daar juist teveel gejaagd. ‘Eerst kwamen haasjes uit Polen maar daar zijn ze allemaal afgeknald. Nu zie je dat de haasjes uit Chili en Argentinië steeds kleiner worden omdat ze steeds jonger worden geschoten. Hier zouden internationale afspraken over gemaakt moeten worden, net als bij de visquota’, aldus Van Eeghem.

De gevolgen van de prijsstijging van ree, hert en haas zullen voor de meeste mensen wel meevallen. Nederlanders geven jaarlijks gemiddeld niet meer dan tien gulden uit aan wild.