nieuws

Geen Mc Donald’s-zaak met windmolen in Emmeloord

Horeca

Het plan van fastfoodketen Mc Donald’s Nederland om een zeer energiezuinige vestiging op Bedrijvenpark A6 bij Emmeloord te realiseren, is van de baan. De gemeente Noordoostpolder staat niet toe dat het concern een 60 meter hoge windturbine (750 kW) naast de zaak bouwt voor energieopwekking. Het plaatsen van solitaire turbines is namelijk verboden in het gebied. De energiezuinige Mc Donald’s bij Emmeloord zou als pilotproject voor het concern dienen op het gebied van energiebesparende maatregelen.

‘We houden ontwikkelingen op milieugebied continu nauwgezet in de gaten en proberen zelf ook het voortouw op dat gebied te nemen’, zegt woordvoerder Marnix Simonis van Mc Donald’s Nederland. ‘Een goed voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld ons recyclingproject, dat prima loopt. Een energiezuinige vestiging met ondermeer een windturbine voor de eigen energieopwekking is een logische volgende stap. Emmeloord valt nu helaas af als locatie voor dat pilotproject. We gaan ons daarom oriënteren op andere mogelijke vestigingsplaatsen in Nederland. De keus zal uiteindelijk vallen op een locatie met redelijk veel windvang.’

Simonis wil nog niet kwijt welke technologie er straks in de energiezuinige vestiging zal komen om energie te besparen en op te wekken. ‘Het plan verkeert nog in de conceptfase. Ik kan alleen zeggen dat we al onze stroom van de windmolen willen betrekken. Hoewel het mij niet bekend is hoe ver Mc Donald’s-vestigingen buiten Nederland gevorderd zijn met hun energiebesparende maatregelen, denk ik dat ons pilotproject straks wereldwijd een voorbeeldfunctie zal vertolken.’ Het bedrijf Altran Technologies uit Hoofddorp is de ontwikkelaar van het concept. Emmeloord is nu van de baan, maar Simonis zegt dat Mc Donald’s interesse blijft houden voor een vestiging op het Bedrijvenpark A6 aldaar. ‘Ik schat in dat we daar eind volgend jaar/begin 2003 wellicht een restaurant openen zónder windturbine.’

De hamburgergigant onthulde 29 november wel de eerste energieopwekkende zonnepaal bij McDonald’s Nederland. Deze paal staat bij het restaurant in Veenendaal. De plaatsing van de paal is onderdeel van de overeenkomst die McDonald’s met Nuon heeft gesloten. In deze overeenkomst hebben beide partijen afspraken gemaakt over het gebruik van duurzame energie bij de 209 McDonald’s restaurants in Nederland.

Reageer op dit artikel