nieuws

Kamer wil legbatterij-ei weren

Horeca

De Tweede Kamer wil dat op den duur geen legbatterij-eieren in Nederland worden verkocht. Een Kamermeerderheid schaarde zich dinsdag 18 december achter een motie om legbatterij-eieren aan de Europese grenzen te weren. De maatregel moet in 2012 ingaan, gelijktijdig met het Europese verbod op legbatterijen.

De motie is ingediend door Tweede-Kamerlid Stellingwerf van de ChristenUnie. Het Kamerlid probeert zo de legbatterijen buiten de Europese Unie te bestrijden. Ook wil Stellingwerf voorkomen dat Nederlandse legkippenhouders, die hun dieren moeten laten scharrelen, worden weggeconcurreerd door niet-Europese legbatterijen.

De Kamer steunde ook Stellingwerfs motie om te bekijken of Nederlandse legbatterijen kunnen worden opgekocht en gesloopt. Dat moet voorkomen dat de krappe kippenkooien massaal in Oost-Europese landen worden hergebruikt, wat Stellingwerf verwacht.

Het Productschap Vee Vlees en Eieren steunt de strekking van de aangenomen moties. Maar de brancheorganisatie ziet liever dat Europese legkippenhouders geld krijgen voor hun extra moeite, dan dat eieren aan de grenzen worden geweerd. Dat tegenhouden is in praktijk toch lastig, verwacht het productschap.

Reageer op dit artikel