nieuws

Kerstboom mag toch

Horeca

Kerstbomen hoeven niet helemaal geweerd te worden uit openbare gebouwen. Dit staat in het advies dat de Nederlandse Vereniging voor Brandweerkorpsen (NVBK) en het College Commandanten Regionale Brandweren (CCRB) donderdag 6 december hebben gestuurd naar alle brandweercommandanten.

Uit een TNO-rapport dat is opgesteld naar aanleiding van de brand in Volendam, blijkt dat kerstbomen en -takken niet voldoen aan de normen die voor algemene versierselen gelden; ook niet na bewerking met brandvertragende middelen. Het rapport is gebaseerd op het model bouwverordening van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Bij terughoudend gebruik is het volgens het advies toch mogelijk om kerstbomen en takken te gebruiken in de versiering. Voor plafondversiering geldt een totaalverbod op takken, maar een kerstboom is wel mogelijk. Als voorwaarde wordt gesteld dat er voldoende vrije ruimte om de boom heen is en de vlammen niet kunnen overslaan op andere voorwerpen. Het is aan de plaatselijke brandweer om te beoordelen of aan die eisen wordt voldaan.

De brandweer in Deventer besloot woensdag naar aanleiding van het TNO-rapport kerstversiering in openbare gebouwen geheel te verbieden. Sindsdien wordt ook in andere gemeenten volop gesproken over de richtlijnen voor kerstversiering. De bekendste ‘openbare’ kerstboom, in de hal van het Tweede-Kamergebouw in Den Haag, mag er ook dit jaar weer staan. ‘Wij houden ons altijd aan de richtlijnen van de gemeente Den Haag en de brandweer weet van onze boom’, aldus een woordvoerster.

Reageer op dit artikel