nieuws

Kippen groeien de pan uit

Horeca

Doordat kippenfokkerijen in korte tijd steeds grotere kippen weten te fokken, dreigen ze langzamerhand de pan uit te groeien. Volgens het Britse blad The Independent van dinsdag fokt een aantal Britse pluimveehouders kippen die na zes weken al te zwaar zijn om op hun eigen pootjes te staan.

Om in korte tijd en op goedkope wijze zoveel mogelijk vlees te krijgen zijn speciale fokprogramma’s ontwikkeld, waardoor kuikens snel groeien. In 1976 woog een kuiken van zes weken oud gemiddeld een kilo. Tegenwoordig weegt een vogel van dezelfde leeftijd 2,5 kilo.

In de toekomst worden de kippen waarschijnlijk nog groter. Twee pluimveehouderijen zijn er al in geslaagd om kuikens binnen zes weken ‘op te blazen’ tot drie kilo. Naar verwachting liggen binnen vijf jaar kippen in de winkel met een gewicht van vijf kilo, aldus het blad.

Volgens Britse dierenbeschermingsverenigingen zijn deze snelle fokprogramma’s schadelijk voor de gezondheid van de dieren en daarom onaanvaardbaar. Zo zou er een grote toename zijn van kippen met hartziektes en is de vroegtijdige sterfte onder kuikens groot. ‘Natuurlijk worden de gezondheidsproblemen groter’, aldus een woordvoerder van Compassion in World Farming. ‘Deze vogels groeien zo snel dat ze uit elkaar vallen.’

Reageer op dit artikel