nieuws

Lekker-rapporteur kapt ermee

Horeca

Fijnproever Peter van de Rijt uit Amsterdam heeft na vijftien jaar definitief een punt gezet achter zijn ’loopbaan’ als rapporteur van de culinaire gids Lekker, waarvan vorige week de nieuwste editie verscheen. In een fax aan Misset Horeca zegt hij eraan te twijfelen of de gids nog langer vóór en ván de consument is. Die twijfel is hem ingegeven door de komst van Wynand Vogel, een man uit de kokswereld die de rapporteurs van Lekker nu aanstuurt.

Van de Rijt stelt dat Lekker een platform is geworden waar ‘allerlei vetes worden uitgevochten’ door in de ranglijsten bepaalde restaurants te bevoordelen en andere te benadelen, niet op basis van kwaliteitscriteria, maar op basis van de voorkeuren van Vogel en hoofdredacteur Guido Nijssen. Volgens Van de Rijt zijn de Lekker-rapporteurs overbodig geworden.

Eer
Het heeft er overigens alle schijn van dat Van de Rijt door op te stappen de eer aan zichzelf wil houden. Vorige week bekritiseerde hij al openlijk in Misset Horeca het duo Vogel en Nijssen. Nijssen bestempelde zijn opvattingen in datzelfde artikel als klinkklare onzin. De hoofdredacteur en Elly Simonis, uitgever van de gids, herhalen dat nu opnieuw. Simonis zegt alle rapporten te hebben nagekeken over bedrijven die volgens Van de Rijt onjuist zijn beoordeeld en stelt vast dat de beschrijvingen in Lekker conform de rapportages zijn. Wat betreft invloeden op rapportages van Vogel en Nijssen zegt ze dat dit duo enkele door Van de Rijt genoemde bedrijven niet eens heeft bezocht.

Simonis stelt bovendien dat Van de Rijt zich niet publiekelijk bekend had mogen maken als rapporteur van Lekker. Afspraak is immers dat rapporteurs anoniem blijven. En vorige week was hij officieel nog als rapporteur actief. Afgelopen maandag liet ze weten hem te hebben uitgenodigd voor een gesprek over deze kwestie. Hij ontkent dat overigens. ‘Wij hebben elkaar wel gesproken, maar van een uitnodiging voor een gesprek weet ik niets’, aldus Van de Rijt dinsdagochtend.

Opschudding
Het ‘optreden’ van de Lekker-rapporteur in dit blad heeft trouwens niet alleen in Lekker-kringen, maar ook in de culinaire wereld nogal wat opschudding veroorzaakt. Verschillende restaurateurs, met name in Alliance-kringen, blijken niet met Van de Rijt door één deur te kunnen en twijfelen aan zijn integriteit. Eigenaar Marck-Paul Post van restaurant De Hoefslag liet de Lekker-hoofdredactie weten dat hun rapporteur voor 5000 gulden aan onbetaalde rekeningen heeft openstaan. Een vervelende bijkomstigheid, alhoewel uitgever Simonis stelt dat deze schulden volledig losstaan van de rapportagewerkzaamheden van Van de Rijt.De ex-rapporteur bestempelt de kwestie Hoefslag als een privé-aangelegenheid. De zaak is in handen van advocaten, speelt al meer dan twee jaar en lijkt binnenkort tot een afronding te komen.

Reageer op dit artikel