nieuws

Steeds meer guldens uit roulatie

Horeca

Het dubbeltje, het kwartje, de gulden en de rijksdaalder. In aanloop naar de invoering van de euro verdwijnen de Nederlandse munten meer en meer uit het straatbeeld. Het muntgeld belandt steeds vaker in de kluizen van De Nederlandsche Bank (DNB), het centrale inzamelpunt voor het binnenkort waardeloze geld. Eerder dit jaar bleek al dat het papiergeld, en dan vooral de hogere coupures, uit de circulatie raakte.

Vergeleken met het jaar ervoor is het aantal munten in omloop in november met 7,7 procent afgenomen. De totale waarde van de munten in ieders portemonnee zakte 13,6 procent tot 2,4 miljard gulden (1,1 miljard euro). Vooral de rijksdaalder en het vijfje worden minder gebruikt.

Belangrijke oorzaak voor de afnemende munthoeveelheid waren de zogeheten spaarweken. Van half oktober tot begin december konden jongens en meisjes hun spaarvarkens en piekpijpen storten bij de bank. Naar schatting 600 miljoen munten zijn in die periode ingeleverd. Daarmee komt het aantal geldstukken dat nog thuis ligt op circa 900 miljoen. Naar schatting 1,5 miljard ‘oude’ munten zijn nog daadwerkelijk in omloop.

Reageer op dit artikel