nieuws

Vrees voor vals euro’s

Horeca

Onlangs zijn bij een overval op een bankkantoor in Amstelveen euro’s buitgemaakt. Dit was ook al het geval bij twee eerdere overvallen in Europa. De vrees leeft dat direct bij de introductie van de euro valse biljetten in omloop komen.

Er zijn diverse eurotesters in de handel zoals stiften met verkleurende inkt. Bovendien kan de lamp die nu al gebruikt orden zijn dienst bewijzen. Hieronder nog een aantal kenmerken van de biljetten die van dienst zijn bij het herkennen van de ‘echte’ eurobiljetten. Het biljet van €10,- staat voor de kleine coupures (€5, 10, 20) het biljet van €200,- voor de hoge waardes (€50,100, 200, 500).
1. Door verhoogde inktopdruk voelen de afkorting van de naam van ECB, de cijfers en de ramen en poorten ruw aan.
2. Watermerk (a), veiligheidsdraad (b) en doorzichtregister (c) worden zichtbaar als het biljet tegen het licht wordt gehouden.
3. Aan de voorzijde zit een hologram met een veranderende driedimensionale afbeelding. Bij de kleinecoupures een baan, bij de hogere coupures een zegelvormig hologram.
4. De op de achterzijde van de biljetten gebruikte inkt is optisch variabel. Bij kanteling geeft dat bij de lage coupures een iriserende glanzende baan. Bij de grote geeft het een kleuromslag van paars en olijfgroen.
5. Onder uv-licht blijft het papier donker maar lichten vezels op in rood , blauw en groen. Bovendien veranderen kleuren van de gebruikte inkt aan de voorzijde van het biljet: blauw wordt groen en geel verandert naar oranje.
6. Dor een vergrootglas is op diverse plaatsen kleine tekst te zien, deze is dan steeds scherp en goed leesbaar.
7. Alle biljetten hebben een uniek nummer.
8. Hoe groter de waarde hoe groter het biljet. Bovendien zijn de cijfers in voelbare reliefdruk, de biljetten van €200 en €500 zijn voorzien van voelbare tekens.

Reageer op dit artikel