nieuws

Ideeënbus voor Grote Markt in Groningen

Horeca

Het Groningse college van burgemeester en wethouders schakelt de bevolking in bij het ontwikkelen van nieuwe plannen voor de toekomst van de Grote Markt, een lokatie waar veel horecabedrijven zijn gevestigd. Burgemeester Wallage opent dinsdagmiddag een ideeënbus in het stadhuis, waar de inwoners hun voorstellen kwijt kunnen.

De ambitieuze plannen van de gemeente zelf zijn vorig jaar tijdens een referendum door de bevolking afgewezen. Vooral het onderdeel van het plan om onder de Grote Markt een parkeergarage te bouwen vond in de ogen van de meeste inwoners van Groningen toen geen genade.

Sindsdien denkt de gemeente na over de vraag hoe het nu verder moet met de Grote Markt, een van de bekendste pleinen van Noord-Nederland. Volgens het college hebben vooral de oostkant van de markt en de noordzijde dringend een opknapbeurt nodig. Bovendien zijn er economische impulsen nodig voor de Groningse binnenstad, omdat steeds meer consumenten uitwijken naar omliggende gemeenten.

Zelf wil het college aan de oostzijde van de Grote Markt een groot nieuw muziektheater laten bouwen. Daarin zou onder meer het Noord Nederlands Orkest (NNO) kunnen spelen. Het NNO speelt nu nog in het cultuurcentrum de Oosterpoort. Het college wil daar echter nieuwe woningbouw.

Maar om te voorkomen dat de bevolking zich te weinig betrokken voelt bij het maken van toekomstplannen voor de Grote Markt is er nu de ideeënbus. Als die interessante alternatieve plannen oplevert, zullen ze tijdens een referendum opnieuw ter discussie worden gesteld.

Groningse ondernemers uit de binnenstad, verenigd in de Groningen City Club, hebben inmiddels laten weten weinig te voelen voor een muziektheater aan de Grote Markt omdat dit uitsluitend ’s avonds zorgt voor levendigheid. De club vindt dat de Groningse binnenstad juist overdag een trekpleister nodig heeft.

Reageer op dit artikel