nieuws

‘Minder schol en tong vangen terwille van kabeljauw

Horeca

De Europese Commissie wil rigoreuze vangstbeperkingen om de met uitsterven bedreigde kabeljauw te beschermen. De vangst van kabeljauw zelf, schelvis en wijting moet met 80 procent omlaag. Daarnaast wil Brussel de vangst van platvis zoals schol en tong, de twee belangrijkste soorten voor Nederlandse beroepsvissers, met 40 procent beperken.

Landbouwcommissaris Fischler bracht de lang verwachte voorstellen woensdag naar buiten. Zoals hij onlangs liet doorschemeren, ziet hij af van een verbod op de kabeljauwvangst. De kabeljauwvissers kunnen daardoor blijven vissen, zij het op zeer beperkte schaal. ‘Bijzondere situaties vragen om moedige besluiten’, aldus de commissaris die spreekt van een constructief alternatief voor een vangstverbod. Hij spreekt van een ‘morele plicht’ om de kabeljauw niet net als voor de oostkust van Canada te laten verdwijnen. ‘Maar we hebben ook een sociale plicht om onze kustgebieden te beschermen die afhankelijk zijn van de visvangst.’

De periode 1999-2001 wil de Commissie als grondslag gebruiken. De lidstaten zelf wijzen de schepen aan die een bepaald aantal dagen mogen uitvaren. Brussel stelt een controle op deze regeling voor via inspecteurs in havens. Een ander alternatief is een systeem waarbij de autoriteiten het binnenkomende en uitgaande verkeer in havens via bijvoorbeeld radio en logboek kunnen bijhouden. De voorstellen zijn eigenlijk een aanscherping van een herstelplan voor de kabeljauw dat de EU-commissaris eerder dit jaar indiende. Biologen waarschuwden echter onlangs voor uitsterven van de vis.

Deze week bespreken de visserijministers de voorstellen. Woensdag waren er onderonsjes en donderdag schuiven de ministers aan rond de tafel. Maar diplomaten gaan er vanuit dat er in de week voor de kerst pas spijkers met koppen worden geslagen.

Reageer op dit artikel