nieuws

Bouw Bellevue-hotel dertien jaar vertraagd

Horeca

Na dertien jaar van procedures, tegenwerking en ander ongemak zijn de palen geslagen voor het het driesterrenhotel Bellevue aan de Martelaarsgracht in Amsterdam. Het oponthoud werd veroorzaakt door krakers, een coffeeshophouder en Monumentenzorg.

In augustus werd – na ook nog eens een half jaar vertraging – begonnen met het slaan van damwanden. Die vertraging had te maken met het ontbreken van een fundering van een naastgelegen pand. Inmiddels heeft Exploitatie Handelmaatschappij Brals bv de ruim 100 palen geslagen als fundament voor de bouw van hotel Bellevue aan de Amsterdamse Martelaarsgracht, een driesterren-deluxe-hotel met 75 kamers en een brasserie.Het heeft al met al dertien jaar geduurd voordat Brals de panden 4 tot en met 12 aan de Martelaarsgracht, het oudste gedeelte van Amsterdam, kon verwerven en slopen. De hotelbouwer kreeg te maken met krakers die de twee door hen bezette panden niet wilden verlaten. Ook kreeg Brals aanvankelijk geen toestemming om twee monumentale panden te slopen. Tijdens de bouw van het hotel zouden de beide monumentale gevels overeind moeten blijven.

‘Onmogelijk’ , zegt Sjoerd van Wayenburg, directeur van de exploitatiemaatschappij. ‘Hadden we ze laten staan, dan hadden ze gevaar voor de omgeving opgeleverd, of zouden ze zijn ingestort tijdens het heien. Na tussenkomst van de dienst Bouw- en woningtoezicht van de gemeente Amsterdam kreeg de maatschappij uiteindelijk toestemming om de gevels te demonteren, met de verplichting (en daar werd een bankgarantie voor afgegeven) dat ze in de oorspronkelijke staat worden herbouwd.

Het grootste struikelblok in de aanloop naar de bouw van het hotel was ‘de ontruiming’ van coffeeshop Fancy Free die in twee van de panden was gevestigd. Het eerste pand werd in november 2001 ontruimd, het tweede begin maart dit jaar. Inzake een van de panden – ze zijn intussen allebei gesloopt – loopt nog steeds een hoger beroep. ‘Ze hebben het zo lang mogelijk gerekt. We hebben alle hoeken van de wet gezien’, aldus Van Wayenburg.De bouw van het hotel, dat vijf verdiepingen krijgt, is inmiddels voortvarend ter hand genomen. De opening is gepland begin 2005. Brals ontwikkelde in Amsterdam eerder het Avenue-hotel, het Singel-hotel, hotel Citadel en hotel De Compagnie.

Reageer op dit artikel