nieuws

Brabantse-Wal-asperge nu officieel streekproduct

Horeca

Onder de naam de Brabantse-Wal-asperge brengen twaalf West-Brabantse aspergetelers vanaf volgend jaar een nieuw streekproduct op de markt. Bijzonder hieraan is dat de asperge alleen wordt gekweekt op de Brabantse Wal, de natuurlijke zandrug tussen Steenbergen en Putte.

Hoewel het om een nieuw officieel streekproduct gaat, kent de asper een lange geschiedenis op de Brabantse Wal. Zo vermeldde het kasboek van het klooster in Huijbergen al in 1630 de verkoop van vijf kilo van deze groente voor drie stuivers en bevond de grootste aspergeveiling van Nederland zich rond de jaren dertig in Bergen op Zoom.

Een van de eisen om voor streekproduct in aanmerking te komen, is de duurzame teelt. De onder de naam Brabantse Wal-asperge verkochte groente zal dan ook worden geteeld volgens milieukeurrichtlijnen, terwijl de verwerking onder uniforme omstandigheden plaatsvindt.

De eerste Brabantse-Wal-asperges zullen volgend jaar vanaf week 16, als het aspergeseizoen 2004 officieel open gaat, te koop zijn.

Reageer op dit artikel