nieuws

CAO contractcatering wellicht in strijd met wet

Horeca

De CAO voor de contractcatering heeft een hiaat volgens advocaat Mark Ceelen van advocatenkantoor Van den Bos, Ceelen, Bosveld. Ceelen verwacht ‘ooit’ een proces over de afgesproken toegestane urenvermindering bij een contractoverdracht. “Dat het volgens de CAO mag, wil nog niet zeggen dat de jurisprudentie het ook goed vindt”, zei hij tijdens de branchebrede discussiedag contractcatering in een van de gebouwen van de universiteit van Utrecht.

In de huidige collectieve arbeidsovereenkomst voor de contractcatering is in artikel tien opgenomen, dat het aantal contracturen van een medewerker bij overdracht aan een andere cateraar met maximaal twintig procent mag verminderen. Het Burgerlijk Wetboek staat dit in artikel 662 ‘Overdracht van onderneming’ echter niet toe.

Of de voorwaarden van ‘overdracht van onderneming’ ook opgaan als een opdrachtgever wisselt van cateraar, is nog onderwerp van discussie. Artikel 662 is bij het maken van de afspraken in ieder geval buiten beschouwing gelaten. Vandaar ook dat Ceelen pleit voor een heldere CAO. “Handhaving van de huidige tekst gaat problemen opleveren. Er komt een moment dat de kwestie urenvermindering voor de rechter gaat worden besproken.”

Reageer op dit artikel