nieuws

Geen cafévergunning na verdenking witwassen

Horeca

De gemeente Rotterdam heeft een vergunning aan een café geweigerd, na onderzoek door het landelijke bureau Bevordering Integriteits-beoordelingen. De cafébaas zou zwart geld witwassen.

Daarmee is Rotterdam de eerste gemeente die een vergunning weigert na een onderzoek door dit bureau. De gemeente deed een beroep op de nieuwe wet BIBOB vanwege het vermoeden dat er strafbare feiten gepleegd zouden gaan worden. Er was nog geen criminele activiteit vastgesteld, maar het vermoeden ervoor was binnen deze wet voldoende om de vergunning te weigeren.

De nieuwe wet Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur (BIBOB) is geldig vanaf 1 juni dit jaar. Gemeenten en andere overheden kunnen ondernemers op grond van die wet werkvergunningen en subsidies weigeren als zij criminele activiteiten vermoeden. Een speciaal bureau BIBOB doet onderzoek en geeft vervolgens wel of niet toestemming om de verguninng te weigeren of in te trekken. Om welk café het gaat in Rotterdam is niet bekendgemaakt.

Reageer op dit artikel