nieuws

Geen loonsverhoging in 2004 voor horecapersoneel

Horeca

De circa 300.000 werknemers in de horeca krijgen volgend jaar geen enkele loonsverhoging meer. Dat heeft Koninklijk Horeca Nederland (KHN) maandag aan de vakbonden laten weten. De werkgeversorganisatie ziet wegens dalende omzetten en bedrijfsresultaten in de branche geen enkele ruimte voor een salarisverbetering in 2004.

De FNV Horecabond en De Unie reageren teleurgesteld. ‘Wij werden formeel uitgenodigd voor een overleg door Horeca Nederland, maar met de werkgevers viel nergens over te praten’, aldus voorzitter B. Francooy van de FNV-bond. De Unie spreekt van een gemiste kans.

Eind vorig jaar kwam na maandenlang moeizaam overleg en diverse acties van de FNV Horecabond en CNV Bedrijvenbond een CAO tot stand, die geldt tot 1 januari 2005. ‘Daarin hadden we ook de afspraak gemaakt dat we eind dit jaar bijeen zouden komen voor een salarisverbetering in 2004’, stelde Francooy.

Volgens KHN probeerden de vakbonden gemaakte afspraken op te rekken. De brancheorganisatie wijst daarbij ook op het najaarsakkoord. Daarin hebben het kabinet, centrale werkgevers- en werknemersorganisaties afsproken dat in CAO’s voor 2004 geen nieuwe structurele loonsverhogingen mogelijk zijn.

FNV-onderhandelaar Francooy zegt zich wel degelijk aan de afspraken te houden. ‘Ook rekening houdend met de economische situatie hebben we drie voorstellen gedaan’, zei hij. De vakbonden hebben gepleit voor een compensatie van stijgende ziektekostenpremies, een eenmalige resulaatsafhankelijke uitkering of het verhogen van de laagste salarisschalen in de branche.

De FNV-bond en De Unie gaan nu proberen bij individuele bedrijven, waarmee het goed gaat, resultaatafhankelijke bonussen af te spreken. ‘Dat KHN hierover niks centraal durfde af te spreken, tekent hoe ouderwets de werkgevers in deze branche zijn. Het had een mooie geste kunnen zijn om werknemers te stimuleren hun schouders er onder te zetten en de omzet weer te laten stijgen’, aldus bestuurder A. van Bokkem van De Unie. Acties zijn volgens de bonden niet aan de orde, gezien de economische situatie.

Reageer op dit artikel