nieuws

Horecaondernemers Urk uit protest op zondag open

Horeca

Drie horecaondernemers uit Urk gaan voortaan ook op zondag open, van oudsher de traditionele rustdag in het gelovige vissersdorp. De eigenaren van twee cafés en een discotheek protesteren daarmee tegen het sluitingsbeleid van de gemeente. De eigenaren zijn het er niet mee eens dat hun deuren op zaterdagavond om 24.00 uur dicht moeten.

Eigenaresse Van Dijk van café Willem Barentsz stelde vrijdag dat de opening op zondag het gevolg is van ‘de starre houding van de gemeente.’ Die weigert de horeca toestemming te geven om zaterdagavond tot 02.00 uur door te gaan. Veel Urkers wijken daarom na sluitingstijd noodgedwongen uit naar de cafés in naburige dorpen, die dan nog wel open zijn.

Van Dijk laat weten zelf religieus te zijn en dat ze de gezamenlijke beslissing daarom betreurt. ‘De gemeente laat ons echter geen keus. Wat wij op zaterdagavond aan omzet missen, hopen we nu op zondag binnen te halen. Daar ligt geen verbod op’, vertelt ze. Ook café De Wabu en discotheek De Havana Club hebben zich bij haar kroeg aangesloten.

De Urker horecaonderneemster heeft nog geen idee hoe haar plaatsgenoten zullen reageren op de breuk met de zondagsrust. ‘In het slechtste geval komt er niemand. Van de andere kant vindt een meerderheid van de bevolking hier wel dat de sluitingstijden verruimd moeten worden’, betoogt ze. Van Dijk baseert zich daarbij op een zelf georganiseerde enquête in het dorp.

De protestactie komt voort uit enkele recente rechtszaken. Diverse horecaondernemers kregen toen een boete van 145 euro, omdat ze eind vorig jaar op een zaterdag tussen 24.00 en 01.00 uur open waren.

Een woordvoerster van de gemeente Urk verklaart de ondernemers inderdaad niet te kunnen verbieden om op zondag de deuren te openen. Ze voegt er wel aan toe, dat het gemeentebestuur dergelijke ontwikkelingen nooit zal stimuleren.

Afgelopen weekend kwamen op zondag behoorlijk wat bezoekers naar de horecagelegenheden. De ondernemers bespeurden geen negatieve reacties.

Reageer op dit artikel