nieuws

Hotels Maastricht bereikbaar tijdens top OVSE

Horeca

Burgemeester Leers van Maastricht is niet van plan in de voetsporen te treden van zijn Londense collega, die deze week weigerde de Amerikaanse president Bush te ontmoeten. Leers is gastheer van de top van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) begin december. Hotels in de stad hoeven tijdens de top niet te wijken voor veiligheidsmaatregelen.

Bij die gelegenheid zal hij de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, gewoon ontmoeten. Dat liet de burgemeester vrijdag weten. Het SP-Tweede-Kamerlid Van Bommel heeft Leers gevraagd af te zien van zo’n ontmoeting in verband met het buitenlandse beleid van de Verenigde Staten, vooral in Irak.

Nederland is dit jaar voorzitter van de OVSE. De veiligheidsmaatregelen rond de top zijn inmiddels drastisch versoepeld. Aanvankelijk ging Leers ervan uit dat ongeveer 2000 agenten de 55 ministeriële delegaties in de Limburgse hoofdstad zouden beveiligen. Hij heeft dat aantal tot negenhonderd teruggebracht.

De gemeente beperkt de veiligheidszone tot de directe omgeving van congrescentrum MECC. Hotels elders in de stad zijn vrij toegankelijk. Aanvankelijk zouden ze slechts met pasjes bereikbaar zijn. Tenslotte zijn er veel minder mensen gescreend dan oorspronkelijk was gedacht: slechts honderd omwonenden van het MECC.

De gemeente ging aanvankelijk uit van een ‘theoretisch scenario’. Nadere informatie van het ministerie van Binnenlandse Zaken leerde dat het met de beveiliging allemaal een tandje minder kon.

Reageer op dit artikel