nieuws

Kans op vangstverbod kabeljauw lijkt niet groot

Horeca

De kans lijkt niet groot dat de Europese visserijministers volgende maand een volledig vangstverbod afkondigen voor kabeljauw, zoals de biologen hebben gevraagd. Dat valt af te leiden uit een oriënterend debat van visserijministers maandag in Brussel.

Biologen hadden vorige maand gevraagd om de weinige kabeljauw in de Noordzee de kans te geven te herstellen. De biologen adviseerden de vangst flink te beperken, net als voor schol. De ministers hebben echter zo hun gedachten over het biologenadvies. De geschatte hoeveelheden van bepaalde vissoorten zijn nogal anders dan vorig jaar. ‘Die verschillen tasten de geloofwaardigheid van de adviezen aan’, vindt de Nederlandse minister Veerman.

Volgens hem moeten de vissers ook op enige continuïteit in hun werk kunnen rekenen. ‘Het is moeilijk van de sector te verwachten dat ze dan weer lang aan de kant blijven en dan weer lang mogen uitvaren. Dat moet binnen een bepaalde bandbreedte gebeuren’, vindt hij. Ook vorig jaar vroegen biologen om een vangstop op kabeljauw, maar besloten bewindslieden toch enige vangst toe te staan.

Reageer op dit artikel