nieuws

Strijd barst los rond rookbeleid

Horeca

Houdt minister Hoogervorst van Volksgezondheid zijn rug recht? Daar zal het de komende maanden op aan komen. Kan de cafébezoeker ongestoord bij zijn biertje een sigaret blijven roken, en neemt de VVD-minister genoegen met de installatie van moderne lucht-afzuiginstallaties in horecabedrijven, of wordt het roken definitief verbannen uit de cafés en restaurants. Het is de inzet van een strijd die de komende maanden losbarst.

De aftrap vindt vandaag plaats als de minister zijn rookbeleid moet verdedigen in de Tweede Kamer. Daar staan de voorstellen op de agenda om de horeca voorlopig uit te zonderen van het antirookbeleid. Dit nieuwe beleid gaat per 1 januari 2004 in. Alle werknemers krijgen dan recht op een rookvrije werkplek. Voor het personeel in de horeca wil Hoogervorst voorlopig een uitzondering maken.

Het draagvlak voor het antirookbeleid is in de horecasector nog niet groot. De horeca-exploitanten krijgen uitstel, mits ze zelf aangeven welke maatregelen ze zullen treffen om de overlast van het roken te beperken. De grote vraag is: Hoe soepel zal de minister daarbij zijn. Want zelfs zijn eigen partij, de VVD, vindt dat hij wel erg hard van stapel loopt met zijn antirookmaatregelen.

Volgens de belangenorganisatie Koninklijk Horeca Nederland zet de minister met zijn beleid 40.000 tot 50.000 banen in cafés en restaurants op de tocht. Daarbij, voorspelt de organisatie, zal de sector 1,3 miljard aan omzet derven.

Alle reden voor de VVD, en VVD-minister Hoogervorst, om de branche te ontzien. Aan de andere kant heeft de bewindsman te maken met steeds alarmerender nieuws over het gevaar van tabaksrook. Deze week nog presenteerde de Gezondheidsraad een rapport waaruit blijkt dat meeroken veel schadelijker is dan tot nu toe werd gedacht.

Zijn voorgangers besloten al tot het recht op een rookvrije werkplek voor alle werknemers per 1 januari 2004. De horeca kreeg daarbij uitstel tot 2005, maar, liet de kersverse bewindsman meteen dreigend weten: De horecasector moest niet achterover leunen en denken dat van uitstel automatisch afstel komt, want dan zou ze van een koude kermis thuiskomen.

Groot was de verbazing toen de minister, na de zomervakantie, de horecasector toch opnieuw een handreiking deed. De rookvrije werkplek in de horeca hoefde er ook niet per 2005 te komen, zei hij, als de branche maar met een aanvaardbaar plan komt, waarin ze aangeeft welke rookbeperkende maatregelen ze zelf gaat nemen.

Reageer op dit artikel