nieuws

Kwart Friese cafés in de verkoop

Horeca

Een kwart van de Friese cafés staat te koop. Het zijn vooral de cafés in dorpen die het moeilijk hebben. Oorzaken zijn het teruglopende aantal bezoekers en de concurrentie van sportkantines en dorpshuizen. Ook wijt Koninklijk Horeca Nederland de malaise aan het groot aantal regels en eisen waar een café tegenwoordig aan moet voldoen.

‘Dorpscafés zijn meestal familiebedrijven. Vaak heeft de kroegbaas er nog een baantje bij. Met zoveel tegenslagen is het soms beter het bedrijf te koop te zetten’, aldus Z. Davidson, voorzitter van Koninklijk Horeca Nederland, regio Friesland.

Het aantal startende horecaondernemers blijft wel groeien, voor elk verkocht bedrijf is een nieuwe ondernemer te vinden. Wel worden banken voorzichtiger om startende ondernemers te steunen, stelt provinciaal horecaconsulent A. de Vries. ‘De enige cafés die definitief dichtgaan, zijn de etablissementen in kleine dorpen. Daarvoor is moeilijk een andere eigenaar te vinden’, aldus De Vries.

Normaal gesproken staan in de regio Friesland gemiddeld tien tot vijftien procent van de horecabedrijven te koop. De Vries: ‘De horecatak is een bedrijfstak waar veel gelukzoekers te vinden zijn. Ook is het met romantiek omgeven, de harde werkelijkheid is vaak anders.’

Reageer op dit artikel