nieuws

Vermeer moet verdomd blij zijn met één ster

Horeca

Restaurant Vermeer in Amsterdam moet blij zijn met één Michelinster. Verdomd blij zelfs. Dat zegt culinair journalist Johannes van Dam in zijn recensierubriek in Het Parool. ‘Ik kan Michelin geen ongelijk geven dat hier een ster is weggehaald.

Van Dam geeft Vermeer met een 7,5 uiteindelijk een ruime voldoende. Met een 7,5 bivakkeert Vermeer op de ranglijst van Van Dam in de ‘middenmoot’. Restaurant La Rive van het Amstel Hotel staat op één met als rapportcijfer een 10. In een andere lijst, die van Michelin, leverde Vermeer flink in. In de jongste editie van de rode gids ging Vermeer van twee naar één Michelinster. Voor de nieuwe kok Chris Naylor betekende dit zijn eerste ster.

Vooral het laatste tussengerecht (ravioli gevuld met kalfszwezerik, gebraden rivierkreeftjes en venkelschuim) en gebraden lam uit Pauillac waren erg goed, zo stelt Van Dam in zijn rubriek in Het Parool. Verder heeft hij nogal wat aan te merken op het restaurant waar Chris Naylor het halverwege vorig jaar overnam van tweesterrenkok Pascal Jalhaij.

Zo vond Van Dam de achtergrondmuziek ‘zenuwslopend’ en klaagde hij over de langoustines gemarineerd in ansjovis, Opperdoezer aardappel en een notentuille in een hoog cocktailglas. ‘Experimenteel, maar niet echt bevredigend’. Iers runderribstuk met gegratineerde macaroni en groente-roquettesaus kwam niet tot zijn recht. Van Dam: ‘Het vlees is niet goed bestorven en dus weinig geurig en mals. Jammer!’.

Reageer op dit artikel