nieuws

Ingrijpende verandering Van der Valk

Horeca

Familiebedrijf Van der Valk heeft alle bedrijven ondergebracht in een soort franchiseorganisatie à la McDonald’s. Het grootste horecabedrijf van ons land werkte afgelopen twee jaar in grote stilte aan een drastische herstructurering van het concern.

Dat meldt De Financiële Telegraaf. De herstructurering heeft als gevolg dat alleen nazaten van de grondleggers Martien van der Valk (1895-1969) en zijn vrouw Rie Mulder (1889-1986) licentiehouder kunnen worden van het bedrijf. Van der Valk wil met de franchiseclub voor familieleden de bloedverwanten binnen boord houden en de spelregels aanscherpen.

Zo krijgen alle licentiehouders een handboek met daarin een pakket van eisen. Dit om de identiteit en reputatie van het bedrijf hoog te houden. In de licentieovereenkomst staan gedetailleerde afspraken. Licentiehouders zijn zo verplicht tot samenwerking op het gebied van verkoop, marketing en pr.

Aanleiding voor de ingrijpende structuurverandering is een reeks van incidenten in het verleden, waaronder het instorten van een parkeerdek in Tiel en de uitbraak van legionella. ‘Het stoorde steeds meer familieleden dat als er in één vestiging iets loos was, dit direct zijn weerslag had op het hele concern. We moesten iets doen om als eenheid te kunnen opereren’, aldus medebestuurder Cees Polman van het nieuwe Van der Valk dienstencentrum in De Telegraaf.

In de nieuwe bedrijfsstructuur staat de Vereniging van Licentienemers aan het hoofd. In de lijn daaronder komt het Van der Valk Diensten Centrum BV. Daaronder hangen de Commissie Centrale Woordvoering en PR en de Commissie Marketing en Sales. Weer een stap lager vallen de werkmaatschappijen VdV Publicaties BV, Card BV en VdV Internet BV.

Van der Valk heeft wereldwijd 76 bedrijven. De meeste zaken, 54, zijn gevestigd in Nederland. Verder heeft Van der Valk negen bedrijven in Duitsland, zeven in België en twee in de Verenigde Staten. De 54 vestigingen in Nederland zijn goed voor 6000 hotelkamers en biedt werk aan 6500 mensen. Van der Valk in met 460 miljoen jaaromzet het grootste horecabedrijf van Nederland.

De nieuwe structuur Van der Valk

Reageer op dit artikel