nieuws

Rottende lijken bij opening voormalige Nieuwezijds Kapel

Horeca

Op het Amsterdamse Rokin herleven binnenkort gruwelen van vroegere tijden. Bezoekers die de voormalige Nieuwezijds Kapel betreden, komen via een horrorroute langs rottende lijken, stervenden, beulen, piraten en martelwerktuigen op dramatische wijze aan hun einde. Zij eindigen in een doodskist, in de hel.

Je moet een sterke maag hebben, niet te jong zijn, van griezelen houden en belangstelling hebben voor de geschiedenis van Amsterdam om een bezoek te brengen aan ‘The Amsterdam Dungeon’. Op 16 oktober staat de opening gepland van het spookhuis, dat bezoekers op luchtige wijze meeneemt naar de duistere geschiedenis van de hoofdstad.
De horrorattractie heeft zoveel mogelijk getracht de 17e eeuwse periode van Amsterdam na te bootsen, toen het leven werd beheerst door pestepidemieën, galgenexecuties en de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). ,,Alles wat hier te zien is, is daadwerkelijk gebeurd”, aldus manager Wybo Wijnbergen.

In het griezelhuis struikelen bezoekers welhaast over de lijken, gruwelijk verminkt door martelwerktuigen of aangevreten door ratten. Om de sfeer van vroeger op te roepen, zijn de verschillende ruimtes gedecoreerd met roestig gereedschap of stoffige potten met ingewanden. ,,Maar alles is nep”, zegt Wijnbergen. ,,We zijn een combinatie van een museum, een attractiepark en een theater, en we vertellen een historisch verhaal.” Ingehuurde acteurs nemen in 80 minuten groepjes van maximaal dertig mensen mee langs bijvoorbeeld een rechtszaal, de ruimte van de scheepsdokter, een doolhof en een straatje waar mensen liggen te creperen door ziektes als de pest. Duisternis, angstaanjagende geluiden en de stank van onbegraven lijken moeten de sfeer verhogen. ,,Toeristen die net in een coffeeshop zijn geweest, zouden door de stank wel eens misselijk kunnen worden.”

Technische foefjes vergroten de optische illusie. Een lift brengt bezoekers naar een kerker die diep onder de grond ligt, maar in werkelijkheid gaat de lift omhoog. De route eindigt als de bezoeker in een achtbaan stapt en ‘dood’ gaat. ,,De angst, pijn, onrust, het is nog niet voorbij… opeens stort je met een razend tempo de wanhopig donkere diepte in”, is te lezen in de folder. De achtbaan staat midden in de kapel die in de vorige eeuw dienst deed als kerk, met kerkbanken en het originele orgel aan de zijkant. ,,Het is een monument, dus we mochten niks aan het interieur veranderen”, zegt Wijnbergen. Het gebouw is nog steeds in het bezit van de Hervormde Gemeente in Amsterdam, die het pand voor lange tijd aan het Britse bedrijf Merlin Entertainment heeft verhuurd. Het bedrijf exploiteert al dungeons (letterlijk: kerkers) in Londen, Edinburgh, York en Hamburg en was nog op zoek naar een locatie in Amsterdam. Onder de achtbaan waar de bezoeker in twee minuten in een doodskist de eeuwige verdoemenis ingaat, liggen ook 3000 echte lijken. Begin dit jaar hebben archeologen daar een eeuwenoude zerkenvloer ontdekt, die onderdeel uitmaakte van de voormalige Nieuwezijds Kapel. De kapel is in 1345 gesticht op de plek van een woonhuis waar een miraculeuze gebeurtenis zou hebben plaatsgevonden, die bekendstaat als het ‘Mirakel van Amsterdam’. Een zieke man ontving een hostie, gaf over in het vuur, maar de hostie brandde niet en bleef boven het vuur zweven. Een pastoor nam de hostie mee naar zijn kerk, maar de volgende dag lag de hostie weer in het woonhuis. Het griezelhuis waar mensen straks gillen en beven geldt als de heiligste plek van Amsterdam en elk jaar herdenken duizenden pelgrims het mirakel met een processietocht.

The Amsterdam Dungeon doet vooralsnog niets met het Mirakel-verhaal en bezoekers zien niet veel van de zerkenvloer. ,,Misschien dat een acteur het even ter sprake brengt”, aldus Wijnbergen. Pelgrims blijven welkom, al gaan ze wel op in de rijen toeristen die wachten om naar binnen te mogen. Het spookhuis rekent op 300.000 bezoekers per jaar.

Reageer op dit artikel