nieuws

Coalitie wil minder accijns sterke drank

Horeca

De coalitiepartijen CDA, VVD en D66 ondernemen een nieuwe poging om de accijns op sterke drank te verlagen. De partijen willen hiermee de verhoging in 2002 gedeeltelijk teniet doen. Eerder dit jaar kregen de regeringspartijen nul op het rekest van minister Hoogervorst van Volksgezondheid.

Hij weigerde de accijns op sterke dranken te verlagen. De minister eiste compensatie voor de schatkist door de accijns op bier en breezers te verhogen. Een meerderheid van de Tweede Kamer ging daarmee niet akkoord, waardoor het plan van de baan was.

Maandag bespreekt de Kamer de belastingplannen voor volgend jaar en zet de coalitie op initiatief van het CDA de accijnsverlaging opnieuw in. De coalitiepartijen willen daarmee vooral slijters aan de grens tegemoet komen die hun omzet de laatste jaren flink zagen dalen, omdat consumenten naar België en Duitsland gingen voor hun sterke drank.

De accijnsverlaging kan wat het CDA betreft financieel gedekt worden door de extra inkomsten voor de schatkist, omdat bij een verlaging de verwachting is dat de omzet ook weer gaat stijgen. Mocht het kabinet die dekking niet deugdelijk genoeg vinden dan zoekt het CDA financiering bij dividenduitkeringen van staatsdeelnemingen.

Over de dekking moet nog overlegd worden binnen de coalitiepartijen. D66-Tweede-Kamerlid Bakker maakte woensdag duidelijk het CDA-initiatief te ondersteunen, maar nog wel zekerheid te willen hebben over de deugdelijkheid van de dekking.

Volgens CDA-Kamerlid De Nerée blijkt uit nieuw onderzoek van het onderzoeksbureau EIM dat een accijnsverlaging leidt tot een grotere omzet. De schatkist zou daardoor in 2008 36 miljoen euro extra tegemoet kunnen zien, een jaar later 121 miljoen.

Reageer op dit artikel